“Al vanaf 1645 heeft hier altijd een Buijs gewoond, al die generaties lang als boer” vertelt Adri Buijs. Toch is het nu geen boerenbedrijf meer, maar een camping en caravanhandel. “Het is nog steeds een familiebedrijf!”

Zijn vader was boer op Battenoord, en woonde tijdens de watersnoodramp met zijn gezin in de boerderij van de familie. Het gezin Buijs was één van de weinige families in Battenoord die tijdens de ramp geen gezinsleden verloor. En toen werd het devies door zijn moeder ingevoerd: “Niet zeuren, wij hebben elkaar nog.”

Van boerenbedrijf naar camping en caravanbedrijf
Stacaravans te koopVan jongs af aan was het gewoon dat de jongens meewerkten maar dat was in de meeste boerenfamilies in die tijd zo. Het was hard werken.  Door een kennis worden twee bussen op het terrein van de familie geplaatst, opgeknapt en als vakantiewoningen verhuurd. In 1970 vormen de broers Adri en Kees met hun  vader Jan een maatschap. Maar als vader Jan in 1973 aangeeft te willen stoppen met werken staan de broers voor een keuze. De boerderij alleen is waarschijnlijk niet groot genoeg om twee gezinnen van te onderhouden. Ze besluiten naast het boerenbedrijf een camping en caravanbedrijf  op te richten.  Laantje 1 wordt gegraven. Er is nog steeds Laantje 1 al is het bijna niet voor te stellen hoe primitief het toen naar hedendaagse begrippen was. Adri trouwt met Toos en Kees met Lenie. Met zijn vieren  hebben ze keihard gewerkt, aanvankelijk aan zowel de camping en caravanhandel als de boerderij. Nu hebben ze nog steeds wel landbouwgronden maar die worden door een buurman bewerkt.

Van alle gemakken voorzien
Het eerste jaar als camping De Grevelingen waren er 12 stacaravans op 1 hectare grond. Nu zijn er ongeveer 300 sta en chaletplaatsen, 80 toeristenplaatsen en een veld voor campers. En alles voor zien van de gemakken van gas, water, licht, riolering en internet via glasvezelkabel. Die is er zelfs in het dorp nog niet. In 1985 werden ze ANWB camping met 1 ster, nu heeft de camping 3 sterren. De caravanhandel heeft nu gemiddeld 30 showmodellen, zowel nieuw als gebruikt en goed voor 3 fulltime werkenden. Bij aankoop van een caravan wordt die door heel Nederland door de firma Buijs geplaatst en aangesloten op de voorzieningen afgeleverd. Bijkomend voordeel is, dat ze zo op veel campings komen, waarbij ze ideeën op kunnen doen voor hun camping, maar ook zien wat geen goede ideeën waren.

De gasten komen vooral uit Nederland, iets minder uit Duitsland en België.  In het hoogseizoen is er 8 man werkzaam. Er wordt in het seizoen van alles georganiseerd, kaarten, bingo, sjoelen, een vis club voor de visvijver een BBQ waaraan zowel gasten als dorpsbewoners meedoen.

Opvolging
Zoon Jeroen van Adri en zoon Dennis van Kees kwamen in het bedrijf werken en namen in 2010 de dagelijkse leiding over maar hun vaders zijn nog steeds in het bedrijf werkzaam. Adri is trots op hun opvolgers, Gastvrij zijn en hard werken om je klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn is heel belangrijk.

Betrokkenheid
Sponsor zijn ze van de voetbal, de Rring van Oranje en de Sinterklaasintocht.  Maar afgelopen jaar hebben ze ook de boekpresentatie van de historicus Willem van der Ham verzorgd, waarin verslag werd gedaan van de gebeurtenissen in de rampnacht op Battenoord en ook bij het plaatsen van de herdenkingspalen over de ramp zijn ze actief betrokken geweest. En zo is van een volledig verwoestte omgeving na de rampnacht een bloeiend bedrijf opgebouwd, waar steeds meer gasten steeds vaker terug komen om van de vakantie te genieten.

“Wij hopen dat over een paar eeuwen nog steeds gezegd kan worden dat het Familiebedrijf Buijs sinds 1973 een camping en caravanhandel is.”

Camping en caravanhandel De Grevelingen