Het opgeknapte en verplaatste mededelingenbord van de Dorpsraad tegenover de supermarkt is door Beletter-it van haar mooie voorkomen voorzien. Het is het bedrijf van Gert van Alphen, die een rondleiding geeft door zijn bedrijf.

Het begon als een hobby
“Aanvankelijk werkte ik bij het Waterschap en was dit mijn hobby. Deze hobby heb ik in mijn werk kunnen omzetten, ook omdat je als je meer wil gaan doen, je meer, gespecialiseerde apparaten nodig hebt.” De werkruimte aan de Generaal Snijderstraat is groter dan je aan de buitenkant zou zeggen, maar dat is ook nodig. “We doen echt van alles, van kleding bedrukken tot spandoeken maken. Dat zijn dan niet die kleintjes van’ stem op mij.’ Maar vooral grotere die je bijvoorbeeld bij wegwerkzaamheden ziet met de wegenbouwer en financierder erop.”
Voor een voetbalclub de shirts van emblemen voorzien betekent dat hij eerst op de computer een ontwerp gemaakt, met keuze van de kleuren etc. Dan worden de shirts bedrukt. “Dat kost ook best wel veel tijd, maar je krijgt er wel handigheid in. Alleen moet je wel altijd opletten dat het embleem bij ieder shirt op dezelfde plek zit. Het is geen gezicht als spelers van het team het embleem links, rechts of in het midden van het shirt hebben zitten. Het moet bij iedereen op dezelfde plek zitten.” legt Gert uit.

Sign-maker
Officieel heten het beroep van Gert ‘sign-maker’. “Vroeger was dat het werk van schilders. Die hadden er verschrikkelijk veel werk aan om precies de letters en tekens ergens op te schilderen. Dat is nu makkelijker. Het wordt ontworpen op de computer die zelf berekend wat de juiste afstand tussen de letters is. Ook kun je nu van tevoren kijken of je misschien toch beter een ander lettertype of iets andere kleur kunt gebruiken. Het is fijn als je de kopers verschillende voorbeelden kunt geven, hoe hun idee eruit zal gaan zien, of dat ze toch aan een variant de voorkeur geven. Hij haalt het symbool van de Dorpsraad Nieuwe Tonge in Bloei!  tevoorschijn zoals dat op het mededelingenbord staat. Dat is intussen wel in heel Nieuwe Tonge bekend. Een vast embleem is een sterk herkenningsmiddel.” vindt hij.

Voorraad
“Voor de meeste kleuren die men op iets gedrukt wil hebben heb ik wel een voorraad.” zegt hij. En doet een deur open waar een indrukwekkende hoeveelheid grote rollen achter liggen. “Dat wordt allemaal gebruikt en heerlijk om door te kunnen werken aan iets.”

Gert, bedankt voor de rondleiding, leuk om kennis te maken met een ondernemer waar je overal wel het werk van ziet, maar je nooit realiseert dat het wel allemaal verzonnen en gemaakt moet worden. http://www.beletterit.nl/

En Nieuwe-Tonge is rijk aan allerlei ondernemingen, veel meer dan je zou denken!

Tekst & fotografie: Nel Kralt