Haar naam is Monique (van Bloeminique). Geboren en getogen Nieuwe-Tongenaar. Bloemen zijn haar passie. Als kind zat ze al tussen de bloemen en de bloembollen. Inmiddels runt ze al weer bijna 14 jaar haar bloemenzaak Bloeminique. Meer weten over deze ‘kleurrijke’ en ondernemende vrouw?

“Een winkel met versproducten runnen op een klein dorp gaat niet zomaar vanzelf en vergt best een portie doorzettingsvermogen. Om een bestaan hieruit te verkrijgen zijn lange werkdagen geen uitzondering. Als de winkeldeur aan het eind van de dag op slot gaat, is het werk nog niet gedaan.” zegt Monique. Gelukkig waardeert de bevolking van Nieuwe-Tonge de detailhandel in het dorp en weet deze te behouden. “Dat dit lang niet altijd het geval is zien we in de dorpen om ons heen maar al te goed.”

Vliegende start
Bloeminique is destijds gestart in de Kerkring. In het pand waar momenteel Hans Verkerke zijn slijterij heeft en daarvoor fietsenmaker Koppenaal de werkplaats had. “Het bleek een boven verwachtingen vliegende start voor Bloeminique waardoor ik in 2007 verder  ben opgeschaald en tevens verhuisd ben naar de Zuiddijk. Bijna dagelijks worden de bloemen en planten  vers aangeleverd vanaf de veiling.  Daarnaast ga ik zelf ook wel eens die kant op om de inkopen te doen, tevens bezoek ik beurzen en bijeenkomsten om mijn kennis op niveau te houden.  Daardoor ben ik altijd zo goed als mogelijk op de hoogte van de laatste trends binnen o.a. de bloemsierkunst en bijvoorbeeld interieurstyling.” aldus Monique.

Specialisatie
“Mijn winkel is voornamelijk gespecialiseerd in de snijbloemen. Ik probeer de keuze zo ruim mogelijk te houden en natuurlijk vers. Er staan altijd enkele boeketten klaar en tevens schik ik vanuit de losse voorraad een boeket geheel naar wens terwijl u even wacht.  Natuurlijk worden er ook losse bloemen per stuk verkocht voor de mensen die graag zelf thuis wat willen schikken.”

Klein maar fijn
Bij binnenkomst ziet de bezoeker ook dat Bloeminique kamer- en tuinplanten, interieurdecoratie en cadeauartikelen verkoopt. De winkel is zogezegd “klein maar fijn”,  echter ondanks de beperkte ruimte probeert Monique een voldoende wisselend aanbod te houden. “Indien klanten iets aparts of speciaals zoeken dan ga ik voor hun op zoek en probeer ik hen daarbij tot in de puntjes te adviseren.”

De mooiste dag
Veel bruidsparen weten ook de weg naar Bloeminique te vinden. “Vanuit verschillende reacties hoor ik terug dat men erg goed over de service, kwaliteit, en prijsverhouding is te spreken, dat geeft altijd erg veel voldoening. Al vele families heb ik zo mogen helpen bij hun “mooiste dag”. Ook mensen die een dierbare of kennis hebben verloren help ik graag met het rouwbloemwerk. De speciale linten hiervoor bedruk ik in eigen beheer en denk ik in het geheel goed met de wensen van de familie mee. Dit is een dankbare taak, bloemen kunnen zoveel uiting geven aan het gevoel van de mens.

Workshop Bloemschikken
Naast het publiek in de winkel bedient Monique ook de zakelijke markt. Ze is aangesloten bij twee grote bloemistennetwerken. Dit biedt de mogelijkheid bloemen wereldwijd te versturen. Ook bestellen steeds meer mensen hun bloemen via de websites flakkeeboeket.nl en bloeminique.nl. Haar bloemen zijn ook te vinden bij de verkooppunten van enkele eilandelijke supermarkten, tankstations en in het ziekenhuis. In het magazijn bij de winkel en tevens op locatie verzorgt ze ook workshops Bloemschikken.

Extra Service
Als extra service voor de inwoners van het dorp heeft Bloeminique een DHL-servicepoint  voor het versturen en ontvangen van pakketjes. Tevens is er een SANDD-postpunt aanwezig, hier kun je zegels kopen en via de aanwezige blauwe brievenbus goedkoop je post versturen.

Praatje maken
“Bij dit alles zie ik de winkel ook wel eens als een sociaal middelpunt in het dorp. Mensen met een lach en een traan delen veel met je waardoor je zelf ook echt wel eens de spreekwoordelijke knop om moet zetten. Het is altijd erg gezellig in de winkel en een ieder maakt een praatje elkaar.” zegt ze met een lach. Bloemist zijn is al met al een dankbaar en prachtig vak. Monique raadt het jongeren die graag met de handen werken aan om voor dit vak te kiezen. “Want er is altijd werk aan de winkel om een ieder van geur en kleur te kunnen voorzien. Ik hoop tot in lengte van jaren uw bloemist te mogen zijn! Met veel plezier zet ik “Nieuwe-Tonge in bloei”.”

Een fleurige groet van Bloeminique