Jan en Ina Klapmuts zijn misschien wel het bekendste ondernemersechtpaar van Nieuwe Tonge. Eigenaren van Spar Nieuwe Tonge. Ze hebben de zaak in 1995 gekocht. Toen ze naar het huidige winkelpand gingen hebben ze het oude pand, waar nu een kapsalon en bruidswinkel in zijn gevestigd, verkocht.

Klapmuts ook online
Als supermarkt bedienen ze een groot deel van Nieuwe Tonge, maar ook uit Oude Tonge zijn er veel vaste klanten. Tijdens de vakanties komen er ook veel toeristen van de campings in Battenoord. Door Spar online, waar het hele assortiment op staat, kun je ook al je boodschappen doen. In de directe omgeving worden de boodschappen thuis afgeleverd. Inwoners van de wat verder gelegen dorpen kunnen de boodschappen in de winkel ophalen. “Daar wordt veel gebruik van gemaakt” aldus Jan Klapmuts. “Ook de mogelijkheid om verse maaltijden te bestellen heeft een grote vlucht genomen. Er komen nog steeds klanten bij.” En het bevalt blijkbaar zo goed, dat zelfs een huisarts in Den Bommel zijn patiënten ernaar verwijst. Het streven is nu de gemakswinkel van Nieuwe Tonge te worden, zowel door de fysieke winkel, de webwinkel en de maaltijdservice.

Stage lopen
Er werken twintig medewerkers. Sindskort werkt ook weer hun dochter Janine in de winkel. Ze hebben regelmatig stagiaires van verschillende scholen, maar er wordt voor iedere stage heel nauwkeurig gekeken of er voldoende begeleiding mogelijk is. Jan en Ina proberen zoveel als mogelijk is mee te doen aan activiteiten die de leefbaarheid in het dorp verhogen. Soms door deelname, soms door sponsoring. Zo staat er tot eind februari een doos waarin statiegeldbonnen gedeponeerd kunnen worden als bijdrage aan de recent onthulde rampmonumenten.

Hebben ze nog een advies voor het dorp? 
“Doe zoveel als mogelijk is aan de samenhang van het dorp omdat je elkaar nodig hebt. En wees zuinig op je middenstand, als ze eenmaal uit het dorp weg zijn, is verschrikkelijk moeilijk ze weer terug te krijgen.” is hun advies.